Doorbreek de sleur.... met Schlör
Door Erik van Duijn
Doorbreek de sleur en geef je over aan de bedwelmende geur van de Schwarzrieslings van Weingut Schlör.
Schwarzriesling: een onbekende druif, beter bekend als Pinot Meunier uit de Champagne, maar o zo beminnelijk en verleidelijk. Zeker van deze fantastische wijnmaker uit Tauberfranken (Baden). Voor liefhebbers van Bourgogne. Deze zwarte Rieslingen, die niets met Riesling te maken hebben, maar meer met Pinot Noir, voelen zich goed thuis bij gebraden kwartel, kip, eend, bospaddenstoelen, en zelfs met vis.
Wie heeft er wel eens gehoord van de wijnstreek Tauberfranken? Bijna niemand. Tauberfranken behoort tot de wijnregio Baden, maar ligt - geïsoleerd van de kern van Baden - helemaal in het noorden, tegen het wijnbouwgebied Franken aan. Het terroir heeft dan ook meer weg van Franken dan van Baden. De wijngaarden liggen aan en rond de Tauber, een zijrivier van de Main. De bodem bestaat hier uit Muschelkalk met kiezel. Een uitstekende ondergrond voor elegante subtiele wijnen met een niet te hoge zuurgraad.
Weingut Schlör - in 1984 opgericht door Konrad en Monika Schlör - is een relatief klein wijndomein in Reicholzheim van slechts 6 ha groot en goed voor een gemiddelde jaarproductie van 24.000 flessen. Konrad en Monika zijn de absolute specialisten van Duitsland als het gaat om de uitbouw van Schwarzriesling, 15% van hun aanplant. De druif - die we eerder kennen uit de Champagnestreek dan uit Baden - wordt ook wel Pinot Meunier genoemd. Schwarzriesling heeft niets met Riesling van doen. De druif stamt uit de Bourgogne en heeft eerder verwantschap met Pinot Noir. De plant loopt laat uit, is daardoor relatief vorstbestendig, vandaar dat hij goed gedijd in ‘cool climate’. De plant heeft veel bladgroei en de druif is later rijp.
Het zijn de verfijnde Schwarzriesling wijnen, met de Fyerst 1476 als absolute topper, waarmee de familie Schlör zich in de Duitse wijnscene onderscheidt.
Ze zijn echter niet alleen goed in Schwarzriesling, maar ook in Spätburgunder (Pinot Noir), met 30% het grootste aandeel van hun aanplant, Weißburgunder (Pinot Blanc) (15%) en Müller-Thurgau (15%). Daarnaast verbouwen ze Riesling (10%) en Silvaner (10%.). Zij behoren tot de vele bedrijven die biologisch werken in de wijngaarden, zonder biologisch gecertificeerd te zijn of daar naar te streven.
Schlör heeft wijngaarden in de top-wijnberg ‘First’. Waarschijnlijk komt de oudste verwijzing naar de wijngaard "First" in de Tauber-vallei uit een document uit het jaar 1476. De wijngaardlocatie heette toen "Fyerst" en werd beheerd door cisterciënzer monniken. Ze brachten de kennis van wijnbouw met zich mee naar het klooster Bronnbach en van daaruit naar de nabijgelegen wijngaard Reicholzheimer First. Monika en Konrad Schlör maken wijnen in de stijl en traditie van de Bourgondische cisterciënzers, met grote expressie en fijnzinnige kruidigheid.
Weingut Schlör behoort tot de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) en wordt beloond met 4 sterren in de Duitse wijnbijbel Eichelmann en 4 rode druiventrossen in Gault&Millau Weinguide Deutschland. In de Eichelmann 2016 zijn zij bekroond met de “Beste Rotweinkollektion Deutschland”.