Oogst bij Christian Gosset
Van Clara de Nijs, onze correspondent ter plaatse.
Het is half september. Oogsttijd. Christian Gosset maakt een laatste rondje langs zijn percelen, want de volgende dag gaat hij beginnen. Her en der plukt hij een druif en proeft. Eerst het vruchtvlees, daarna de schilletjes en de pitjes. De schil mag een klein bittertje hebben, maar niet te sterk, het vruchtvlees moet zoet zijn en de pitjes niet bitter, maar nootachtig. Zijn druiven zijn perfect.
Christian heeft iets langer gewacht dan de meesten om hem heen. Dat is altijd even spannend, een risico of hij het goed heeft ingeschat, maar het was de juiste beslissing: een paar dagen langer rijpen geeft het resultaat waarop hij had gehoopt!
De vintage 2021 was knap ingewikkeld. De winter was vochtig en koud. Kouder dan de afgelopen 10 jaar. Vervolgens 12 dagen met ochtendvorst in april, die veel schade aan de knoppen heeft berokkend. De meeste schade was in de Côte de Bar, in het zuiden van de Champagne. Christian had er minder last van in en rond Aÿ, ook omdat hij snoeit in twee rondes: de eerste keer laat hij de scheuten die hij wil behouden hangen met 8 knoppen, die hij dan de tweede keer terugsnoeit tot 2 knoppen. Ze groeien stuk voor stuk, de één na de ander, dus op deze manier houdt hij wat speling. De eerste 10 dagen in juni was het prachtig weer, wat resulteerde in een heel mooie bloei, maar later in juni volgden er verwoestende hagelstormen. Heel juli was koud en nat. In de week van 14 juli viel er zelfs meer dan 100 mm. regen in een week. Het regende in drie maanden net zoveel als normaal in vijf. Perfecte condities voor meeldauw en rot. Gelukkig zijn Aÿ en omstreken iets minder aangetast dan sommige andere gebieden.
Tijdens de oogst was het overdag droog en zonnig en ’s nachts behoorlijk fris, wat heel fijn is voor het behoud van de aciditeit in de druiven. Het niveau van de appelzuren was hoger dan vorig jaar. Dat is gunstig want bij de malolactische vergisting houden ze zo voldoende mooie zuren over. Bij het oogsten was de ‘trie’ dit jaar vanwege de aantasting door meeldauw en rot heel belangrijk: er moest zorgvuldig geselecteerd worden, dus werkelijk elk trosje werd geïnspecteerd en de slechte druiven er voorzichtig en precies tussenuit geknipt. Maar wat er over was en door mocht naar de pers, was van een prachtige kwaliteit en gelukkig ook goed genoeg voor een mooie Rosé de Saignée.
Omdat Christian Gosset behalve zijn A01 Brut (inmiddels ligt de A06 in de kelders; de 6e oogst van zijn Assemblage-champagne) en A01 Brut rosé ook 4 mono-parcellaire champagnes maakt is zo’n lastig jaar als dit nog complexer, maar ook interessant omdat er weer nieuwe keuzes moeten worden gemaakt, met verrassende gevolgen.
Zo is er bijvoorbeeld van het perceel ‘Loiselu’ 70% verloren gegaan, wat betekent dat er geen parcellaire-champagne ‘Loiselu’ zal uitkomen van de vintage 2021. Bij het perceel ‘Croix Courcelles’ vlakbij Aÿ waren er geen problemen, en gelukkig evenmin bij ‘Sorangeon’ in Chouilly. En een ‘geluk bij een ongeluk, door de wisselende omstandigheden per vintage worden ook weer nieuwe cuvées geboren. Daarover houden we je natuurlijk op de hoogte zodra ze na hun jaren rijping verkrijgbaar zijn!
Alles bij elkaar is Christian Gosset niet ontevreden, en werd de eerste dag afgesloten met een heerlijk glas sap waar alle componenten al inzitten voor een prachtige cuvée over een aantal jaar!