Evoé Blanc de Noirs Brut Nature
Door Jan Geijtenbeek
Bloemkool 'steak' met groene curry, een perfecte combi met de rijke Evoé Blanc de Noirs van Rainer Schnaitmann.
Lees hieronder meer over deze waanzinnige sekt:
Evoé Blanc de Noirs Brut Nature
De term ‘Evoé’ wordt door veel oude Swäbische dichters gebruikt en komt uit de Griekse mythologie. Het is een vreugderoep van de Bacchanten, dit zijn de volgelingen van de Griekse wijngod Dionysos. Dit vond Rainer wel een passende naam voor zijn verleidelijke Sekt. Dan de term ‘Blanc de Noirs': die staat voor witte wijn uit rood fruit. In dit geval ‘Spätburgunder’ en ‘Schwarzriesling’. Beiden druiven die in de Champagnestreek gebruikt worden, daar heten ze echter ‘Pinot Noir’ en ‘Pinot Meunier’.
De Evoé wordt op de traditionele Champagne manier gemaakt. De kleur is goudgeel met parelmoer achtige reflecties. Een zeer mooie en verfijnde mousse. Aroma’s van kweepeer, rode appel en wilde frambozen en daarnaast rookachtige en nootachtige tonen. In de mond is de sekt elegant met duidelijke fruittonen maar ook een mooie ziltigheid in de afdronk.
Heerlijk als aperitief maar misschien nog wel beter met passende voorgerechten als vis, paté, ham of zelf bij een hoofdgerecht met hert of ree. Serveer niet te koud maar rond de 9-10ºC in grote Champagneglazen of een wit wijnglas.
Jan Geijtenbeek serveert hem hier bij een vegetarisch gerecht van gebakken bloemkool en een crème van groene curry.
Vinificatie
De stokken komen van ‘Gipskeuper’ dit is kalkhoudende klei met gipsfragmenten en ‘Mergel’. De stokken zijn tussen de 10 en 20 jaar oud. De opbrengst is rond de 45 hectoliter per hectare. Na de pluk wordt het sap voorzichtig geperst en rijpt wel 32 maanden lang op de gist voordat het ‘Dégorgement’ plaatsvindt. Zoals de vermelding ‘Brut Nature’ al zegt wordt er bij de ‘dosage’ geen suiker toegevoegd. Dit zorgt voor een hele spannende en pure drinkbeleving.