Albariño van Fulcro: Tropisch fruit met een laagje zout!
Wat Côte de Beaune is voor Chardonnay en Moezel voor Riesling, dat is Rìas Baixas (en Val do Salnés in het bijzonder) voor Albariño. De wijnen uit deze regio winnen de afgelopen jaren ontzettend veel aan terrein. En dat is niet voor niets, proef maar eens een goede Albariño uit deze regio en je zult beamen dat deze behoren tot de top witte wijnen van de wereld. Net zo regio-specifiek als bovengenoemde wijnen en vooral ook, niet te versmaden.
Bodegas Fulcro - Albariño op z’n best
Val do Salnés: de bakermat van de Albariño
De Spaanse regio Rìas Baixas ligt net boven Portugal en is op te delen in vijf sub-regio’s waarvan Val do Salnés de oudste is. Val do Salnés ligt direct aan de Atlantische kust en staat bekend als de geboorteplaats van de druivensoort Albariño. Het is de koelste en natste sub-regio van Rìas Baixas en heeft een gemiddelde temperatuur van slechts 13°C. (Ter vergelijking, de gemiddelde temperatuur van Nederland was 11°C de afgelopen jaren.) Val do Salnés heeft een rotsachtige granieten bodem, rijk aan mineralen als kwarts en mica. De bovenlaag is zanderig en is ontstaan door aanslibbing in het holoceen, 11.700 jaar geleden tot heden.
Manuel ‘Chico’ Moldes
Bodegas Fulcro werd opgericht door Manuel “Chico” Moldes in 2009. De bodega is gevestigd in de plaats Vilalonga (een uurtje ten zuiden van Santiago de Compostella) en nabij de stad Pontevedra. Zijn wijngaarden bevinden zich direct aan de Atlantische kust. De beste wijngaard heet ‘Pedreira’ (vertaald: steen of steengroeve) en ligt direct aan de zee. De druivenstokken zijn hier meer dan 35 jaar oud. Hij doet al het werk in de wijngaard met de hand, gebruikt geen chemicaliën en produceert in totaal slechts 30.000 flessen per jaar.
Chico maakt vijf verschillende wijnen, waarvan twee rode en drie witte. Alle witte wijnen worden gemaakt van Albariño. De ‘A Pedreira’ is zijn paradepaardje, maar gek genoeg ook zijn basiswijn. De druiven worden spontaan vergist en deels gerijpt op RVS en deels op oude houten vaten van 500 liter. De samenstelling hiervan verschilt per jaargang, maar gemiddeld is een rijping van 25-30% op hout en de rest op RVS.
De wijn ondergaat geen ‘malolactische gisting’, een proces waarbij de frisse appelzuren, door bacteriën, worden omgezet in romige melkzuren, hierdoor behoudt de wijn zijn heerlijke frisse karakter. Om te zorgen dat de wijn wat breder wordt, en niet alleen maar frisheid toont, laat Chico de wijn vijf maanden rijpen op het bezinksel van uitgewerkte gistcellen, de zogeheten ‘lie’.
Proefnotities
Direct na het inschenken komen de betoverende aroma’s je tegemoet: limoen, perzik, mango, verse groene kruiden, maar ook natte stenen en zeezout. In het glas is de wijn strogeel met felle groenige reflecties. Het mondgevoel is zoals eerder beschreven enigszins romig door de rijping op de ‘lie’. In de afdronk een frisse ziltige toets die doet denken aan een mooie Chablis. Daarnaast een verassende, hele lichte, tannineuze toon, als bij groene thee, typisch voor een goede Albariño. De ‘A Pedreira’ is een wijn die je direct kunt drinken, maar ook zeker 3-5 jaar kunt bewaren. Het is verstandig de wijn 30-60 minuten van tevoren uit de koelkast te halen en in een karaf te schenken, zo komt de wijn ook direct op de ideale temperatuur van 8-10°C.