“Es muss sich alles ändern, damit es bleibt wie es ist.”
Met deze uitspraak van Giuseppe Tomasi di Lampedusa voelt Simone Adams zich verbonden. En ik herken mij daar wel in (aldus Erik van Duijn).
Al haar wijnen dragen de naam ‘Kaliber’, met daarachter een nummer. Oneven nummers voor wit en even voor rood. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kwaliteit van de wijn. De naam Kaliber is een verwijzing naar de jacht, een andere bezigheid van Simone. En als wijnmaakster wil ze ook raak schieten. Simone studeerde ‘Horticultural Science’ in München en ‘Weinbau’ en Oenologie in Geisenheim, gecombineerd met een practicum in Friuli. Verder heeft ze diverse stages gelopen o.a. in Chablis, Bandol (Pibarnon), Sicilië (Planeta) en Süd Tirol. Ook is ze een gepassioneerd alpiniste en heeft al diverse 4-duizenders beklommen. Kortom een veelzijdige persoonlijkheid. Die vind je ook terug in haar wijnen.
Ze was bezig met haar promotiestudie toen haar vader in 2010 vrij plotseling overleed. Ze twijfelde niet lang, legde haar studie stil en nam het werk van haar vader over. Ze wilde zijn levenswerk niet in vreemde handen laten overgaan. “Wetenschap is heel leuk en boeiend, maar steeds in een team werken remt me in het nemen van beslissingen. Je moet alles overleggen. Nu kan ik doen waar ik in geloof, experimenteren en beslissingen direct uitvoeren. Dat is fijn”. Inmiddels is ze alsnog gepromoveerd. Haar echtgenoot Percy is jurist in Frankfurt en ondersteunt haar met de verkoop.
Ingelheim am Rhein is een ‘Rotweinmetropole’ aan de rand van Rheinhessen en het zijn de ‘Burgunder-sorten’ (Spätburgunder, Grauerburgunder en Weisserburgunder) die hier een hoofdrol spelen. Karel de Grote, die onder meer in deze stad een groot paleis bezat, bracht in het jaar 800 de productie van rode wijn naar Ingelheim. De wijnstreek heeft een grote reputatie: al in 1904 was Ingelheim wereldwijd bekend om de rode wijnen.
Het klimaat is er zeer droog en het terroir in Ingelheim bevat Muschelkalk, Mergel en Kalkzand. De bodem heeft veel overeenkomsten met die van de Bourgogne en de wijnen van Simone hebben dan ook duidelijk ‘raakvlakken' met rode en witte Bourgognes. Simone werkt met Duitse klonen van de Pinot Noir en laat de wijnen rijpen op Franse Barriques (dat geeft meer finesse dan Duits hout). Zij werkt heel precies, gaat heel doordacht te werk en heeft oog voor detail. Haar wijnen zijn zeer strak, direct en puristisch. "Jeder Wein ist am Anfang nur eine Idee", zegt Simone. Zij werkt haar ideeën uit. Wij volgen haar op de voet. GaultMillau “Entdecker des Jahres 2019” en met drie ‘druiventrosjes’ binnengekomen.
In de wijngaarden wordt de bodem volledig biologisch gewerkt. Simone gebruikt echter wel synthetische middelen voor de bestrijding van meeldauw. Dat doet ze heel bewust. Zij wil n.l. niet met koper ("Bordelese pap") spuiten omdat dit een zwaar metaal is en niet afbreekbaar in de bodem. Iets dat heel veel wijnboeren niet willen. Zij is hierdoor niet biologisch gecertificeerd.
In 2019 is ze overgegaan op Biodynamische wijnbouw.