Not established since 1890:
– still on the run to develop – never satisfied with the past – always curious – still young – be different – open mind – open to make new ways.
Wij zijn erg blij met de wijnen van Weingut Am Stein. Niet in de eerste plaats omdat Sandra en Ludwig Knoll zulke aardige en lieve mensen zijn en ons altijd heel gastvrij ontvangen, maar vooral omdat hun wijnen zo lekker zijn: loepzuiver, schonend in de mond en heerlijk verfrissend. ‘Knackig’ zeggen ze dan in Franken. En elk jaar worden de wijnen weer beter. De geschiedenis van Am Stein gaat terug tot 1890, toen de over- grootvader van Ludwig Knoll een eigen kuiperij begon, maar de echte basis voor Am Stein, zoals het nu is, werd gelegd door de vader van Ludwig. Hij kocht een fantastisch perceel op de ‘Würzburger Stein’ waar hij het wijngoed oprichtte. Het perceel geeft, naast geweldige wijnen, ook nog eens een prachtig uitzicht over Würzburg.
Franken is het meest centraal gelegen wijnbouwgebied van Duitsland en is hét gebied voor de Silvaner. Silvaners uit deze regio behoren tot de mooiste en meest spannende witte wijnen van Duitsland. Dit komt mede door de ondergrond, een sediment dat bestaat uit verweerde kalk van schelpen (Duits: muschel). Deze zogeheten ‘muschelkalk’ bodem geeft de wijnen schitterende minerale aroma’s. Ook de overige aanplant, zoals de Burgunder soorten: Weiss- Grau- en Spätburgunder, gedijen uitstekend op dit ‘terroir’. Daarnaast is er ook nog Müller-Thurgau, Scheurebe en wat Bacchus aangeplant.
Eén van de belangrijkste wijngaarden van de familie Knoll is de ‘Würzburger Stein’. Deze wijngaard ligt direct boven de stad Würzburg, op 210 tot 250 meter boven de zeespiegel, in een hellingshoek van 30 tot wel 70%. De bodem is rijk aan kalkmineralen en is hier en daar doortrokken met leem en klei. De ‘Würzburger Stein’ is één van de beroemdste wijngaarden ter wereld voor Silvaner, de wijnen kenmerken zich door haar complexiteit en een uitzonderlijke diepgang. De wijnen hebben daarnaast ook nog eens een verrassend goed bewaarpotentieel.
In de 'Stettener Stein’ produceert Ludwig zijn VINZ-wijnen (VINZ refereert aan zoon Vincent). Voor deze wijnen trekt hij alle registers open. De druiven komen van 50 jaar oude wijnstokken. Dit zijn stokken met lage opbrengsten maar een hoge concentratie. Na een handmatige oogst volgt een lange maceratie. Vervolgens wordt het sap spontaan vergis en later uitgebouwd op amfora en betonnen-eieren. Het resultaat? Een Silvaner met ongekende expressie. Een aroma-bom van tropisch fruit maar tegelijk ook weer met de, voor Frankenwijn, zo typische knisperende mineralen. Weergaloze wijn die je absoluut eens geproefd moet hebben.
Goethe schrijft over wijnen uit Würzburg: “Geen andere wijn wil mij smaken, en ik ben verdrietig wanneer ik mijn lievelingsdrank moet missen”. Wij snappen dat wel.