Banzao is het persoonlijke project van de Madrileense wijnmaakster Silvia Marrao Barreiro, die hiervoor een uniek terroir heeft gevonden in San Pedro de Olleros. Een kleine stad gelegen op een hoogte van 750 meter in de vallei van de Ancares-rivier en behorend tot de gemeente Vega de Espinareda, in de regio El Bierzo (León): Denominacíon De Origen Bierzo. Hier heeft zij de plek gevonden waar ze kan werken met Mencía, Godello en Doña Blanca, van oude wijnstokken. Hier kan ze haar droom waarmaken: van deze unieke inheemse druivensoorten, terroir gerichte wijnen produceren. Wij spreken hier van ‘hoge school Mencía en Godello’. Voordat Silvia hier ‘neerstreek’ was ze actief bij andere wijnmakers in El Bierzo (o.a. Bodegas Godelia), maar ook in de Rías Baixas en in Ribera del Duero. Ze kende het dorp San Pedro de Olleros al, omdat Bodegas Godelia in die jaren hier een deel van haar druiven inkocht.
In 2017 werd een 3,5 ha oude wijngaard, in staat van verlatenheid, gepacht en werd begonnen met de restauratie. De wijngaarden zijn verdeeld over 18 kleine percelen op 8 verschillende locaties (allemaal single plots of te wel Parajes genoemd) in Villa de San Pedro de Olleros. Elk paraje heeft zijn unieke eigenschappen qua ligging (exposure, oriëntatie), hoogte en grondsoort. Ook Silvia hanteert de filosofie dat ‘goede wijn gemaakt wordt in de wijngaard’. En ze steekt dan ook de meeste energie in het werken in de wijngaard. De bodem bestaat uit bruine leisteen, gedeeltelijk vergaan en daardoor vrij fijn van structuur. In de wijngaarden is de grond fijn, door de erosie, terwijl de kiezelstenen en alluviale grond alleen te vinden zijn op de bodem in de vallei, ver weg van het dorp, ver weg van de wijngaarden. In dit gebied heeft niemand de afgelopen zeventig jaar wijnstokken geplant en veel percelen dateren nog van net na de phylloxera. Er staan dus veel oude stokken en de meeste wijngaarden zijn ook niet volledig beplant, er staan relatief weinig stokken. Dit betekent ook dat op veel percelen alleen de traditionele klonen aanwezig zijn, voornamelijk Godello en Mencía, maar ook wat Doña Blanca en een klein beetje Palomino en Alicante Bouschet. In totaal maakt Silvia vijf Vinos de Paraje (allemaal rood, een witte volgt misschien binnenkort): Eras La Ermita, Almorelle, La Cruz, La Capilla en Penedón. Elk van de percelen is anders, dit zijn vijf verschillende interpretaties van terroir. Dan zijn er nog twee ‘dorpswijnen’ gemaakt van de druiven die niet gebruikt worden voor de Paraje wijnen en drie bijzondere wijnen: een rosé, een Doña Blanca, en een wijn gemaakt van Palomino. Haar totale productie ligt rond de twaalfduizend flessen.
Alle rode wijnen worden min of meer op dezelfde manier gemaakt; het terroir markeert de verschillen. Nergens wordt een truc uitgehaald. De druiven, met de hand geplukt, worden voor een deel ontsteelt, waarna de most fermenteert. Daarna rijpt de wijn gedurende ongeveer negen maanden in eikenhouten vaten, gevolgd door een korte periode in inox tanks. Daarna worden ze gebotteld om nog gedurende bijna een jaar in de fles verder te rijpen. De wijnen komen twee jaar na de oogst op de markt. Bij de witte wijnen ligt dat anders, sommige komen vroeg op de markt, de Doña Blanca bijvoorbeeld, maar ook de Clarete, de roséwijn. Haar wijnen worden voornamelijk op de binnenlandse markt verkocht. Recentelijk is ook met export gestart. Wij hebben een kleine allocatie gekregen voor de verdeling in Nederland.
Is dit de beste wijnmakerij in de Bierzo regio? Laat ik zeggen dat het misschien nummer twee is, want wat Ricardo Pérez (met de commerciële hulp van Álvaro Palacios uit de Priorat) doet in de wijnmakerij Descendientes de J. Palacios in Corullón, is nog steeds de absolute referentie voor de Bierzo-wijnstreek. Wijnen van dit domein hebben het niveau van een echte Grand Cru uit de Bourgogne met een vergelijkbaar bewaarpotentieel, maar kosten alleen een fractie van de honderden euro's kostende Top Bourgognes. Dat geldt zeker ook voor de single plots van Silvia, die op eenzelfde hoog niveau staan. En bovendien nog zeer betaalbaar zijn. Ricardo Pérez maakt vooral zacht uitgebalanceerde wijnen in het zuiden van de Bierzo, bij Valtuille de Abajo. Silvia zit in een veel onbekender en nog ruiger gebied, het noorden van de Bierzo. Het terroir is hier misschien nog wel ‘boeiender’ (bruine leisteen). De wijnen van Silvia doen aan ‘spanning’ en complexiteit in elk geval zeker niet onder met die van RP.
Er zijn overigens verschillende nieuwe projecten gaande in de Bierzo-regio die in de nabije toekomst van belang kunnen zijn, misschien drie, misschien zeven. De meesten moeten hun ‘huiswerk’ echter nog doen, soms is een braindrain nodig. Desalniettemin is bij Silvia Marrao alles zeer goed op orde, de wijnen van Bodegas Banzao zijn goed voorbereid om te wedijveren met de beste wijnen uit de regio. De El Penedón van Silvia zingt in dezelfde band als de Las Lamas van Ricardo Pérez, maar op een ander prijsniveau!