Bodegas Pablo is een echt familiebedrijf, gelegen in Almonacid de la Sierra, vlak bij de stad Zaragoza, binnen de appelatie Cariñena. Cariñena is zo’n onbekend gebied, in Noord Spanje, maar oh zo leuk. Hemelsbreed zo’n 2 uur (200 km) rijden van de Rioja streek. Je vindt er veel betaalbare wijnen van o.a. Tempranillo en Granacha.
De familie van Pablo heeft een zeer lange traditie in de regio en zij bezitten 100 ha grond, met eigen wijngaarden, gelegen aan de voet van de Sierra de Algairén, op een hoogte tussen 550 en 750 meter. Mooi hoog en dat geeft wijnen met fraaie zuren en (voor Spaanse begrippen) veel frisheid, naast het rijpe fruit.
Op dit moment is José Pablo Casao de wijnmaker en samen met zijn zussen runt hij het bedrijf. Alhoewel ze niet officieel gecertificeerd zijn, werken ze helemaal biologisch en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden. Hoofdzakelijk is er Garnacha (Grenache) aangeplant, naast inheemse druiven zoals Cariñena (Carignan) en Vidadillo. Die laatste is een beetje ‘obscure’ druif, welke alleen in deze regio voorkomt. Men werkt veelal met lokale klonen, ook voor de Tempranillo. Sommige stokken zijn meer dan 100 jaar oud.
De opa van José Pablo Casao zei destijds al tegen zijn opvolgende generatie: “let bij het werk in de wijngaard voortdurend op de stand van de maan, bij het planten, bij het mesten, bij het snoeien, bij het oogsten”. En kijk, dan heb je één van de beginselen van de Biodynamie al te pakken. Naast het hanteren van een aantal principes uit de biodynamie is men ook heel bewust van de verschillende terroirs en probeert José rekening te houden met de verschillende bodem soorten in zijn cuvées
Menguante staat er op de labels en dat betekent ‘wanning moon’, ‘afnemende maan’. In de biodynamische wijnbouw worden de vaten alleen 's nachts gevuld als er een afnemende maan is, uit angst dat de zwaartekracht van een vollere maan het sediment vanaf de bodem van het vat omhoog brengt.
Bij Bodegas Pablo krijg je veel waar voor je geld.