Cahors ligt als provinciestadje diep verstopt in de binnenlanden van de Franse Sud-Ouest. Niettemin profileert het zich als epicentrum en hoofdstad van de Malbec: le Capitale du Malbec! De meeste mensen kennen Malbec echter vanuit Argentinië. Dit land, met verreweg de grootste aanplant Malbec ter wereld, zou met Mendoza veel meer aanspraak maken op de titel hoofdstad van de Malbec, maar de bakermat van de Malbec ligt in Frankrijk.
Men hanteert in de Cahors allerlei Engelse termen om het imago van het gebied, door de Argentijnse Malbec voorbijgestreefd, op te krikken. Wat dacht je van ‘blackitude’, ‘black paradox’, ‘Cahors is back’ en ‘Malbec Valley’. Er zijn gelukkig ook serieuze kwaliteits-inspanningen om de ‘zwarte wijn’ van weleer terug te brengen. De familie Croisille is daar een goed voorbeeld van, al is de weg lang geweest. Zij maken diverse Malbec-wijnen ‘nieuwe stijl’, drinkbaar en zeer verteerbaar.
Als zoon van een landbouwer en zonder enige wijnkennis en figuurlijk met lege handen plantte Bernard Croisille in 1980 zijn eerste wijnranken op een perceel dat hij huurde. De verzorgde wijngaard zorgde voor mooie trossen die hij aan een coöperatieve verkocht. Na enkele jaren besliste hij - zonder enige voorkennis - om zelf wijn te gaan maken en te bottelen. Resultaat: zeven magere jaren waarbij hij vele inspanningen levert om de familie overeind te houden. Met engelengeduld en de raad van kenners kon Bernard het tij gelukkig keren. Hij heeft met zijn familie ‘zijn tanden’ in de Malbec druif gezet om deze te begrijpen en zo goed mogelijk tot uitdrukking te laten komen. Nu exploiteert hij met zijn zonen Germain en Simon een wijngaard van 30 ha die vanaf 2013 volledig biologisch is gecertificeerd.
Zij maken Malbec in pure vorm, van een prachtig terroir.