Philippe komt uit Parijs. Hij is eind jaren ’70 naar de Loire vertrokken vanwege zijn landbouw studie. Daar komt hij in aanraking met wijn en dat heeft hem nooit meer losgelaten. Gelukkig maar. Inmiddels maakt hij, samen met zijn vrouw Catherine, één van de allerbeste zoete witte wijnen van de regio, waarvan hij een groot voorvechter is, maar dan alleen als dezen worden bereid op natuurlijke wijze. Toevoeging van suiker is in zijn ogen ‘barbaars’.
Philippe Delesvaux maken wijn sinds 1978. Eerst deeltijds naast zijn job van onderzoeker (geoloog) en dan vanaf 1985 voltijds als wijnboer. Het domein ligt bovenaan een heuvel met rondom twee valleien (waar de mist ‘s morgens verdwijnt door de zon) en twee riviertjes “Louet” en “Layon”. Ideale omstandigheden voor nobele rotting. Voor nobele rotting heb je namelijk drie dingen nodig, warmte, vocht en wind. Als één van deze drie factoren niet aanwezig zijn krijg je geen “Pourriture Noble”.
Men werkt Biologisch en volgens de principes van de Biodynamie (Demeter). Als een jaargang van nature niet over voldoende suiker beschikt, dan wordt er een droge witte wijn gemaakt. Ook deze zijn altijd zeer bijzonder en persoonlijk, vanwege het sterke jodium gehalte in de bodem. Ook maakt hij twee rode wijnen (een Cabernet Franc en een Cabernet Sauvignon), die op gelijke wijze dit bijzondere en unieke terroir (Schistes Carbonifères et de Quartz) weerspiegelen. De wijnen zijn zeer gastronomisch en kunnen heel goed rijpen.
Het wijngoed telt 14.5 ha. Hiervan zijn er 10,5 Ha witte wijnen op basis van Chenin Blanc waarvan 1Ha “Franc de Pied” oftwel niet geënte of pre-phylloxera wijnstokken. Philippe heeft nooit haast. Tijdens de oogstperiode wordt er in de wijngaarden vier keer geplukt. Vier keer komen de plukkers in dezelfde rij en bij dezelfde wijnstok. Deze fasegewijze pluk heet trie. De eerste plukgang in de wijngaard Clos du Pavillon levert gemiddeld 5 hl. op. De tweede en derde plukgang ongeveer 10 hl. per doorgang. De vierde en laatste ronde weer 5 hl. Zo komen alleen de mooiste druiven in de kelder terecht. En alleen zo krijg je de kwaliteit die Philippe voor ogen heeft.
« Les Liquoreux De Philippe Delesvaux Sont Aux Coteaux Du Layon Ce Que Monsieur Univers Est À L'humanité. » ROBERT PARKER
Inmiddels zijn Philippe en Catherine met pensioen en hebben hun domein overgedragen aan Nils en Ombretta Drost, waarmee ook de naam van het domein gaat veranderen in Domaine Drost