Wij openen met een prachtige typering van Hermen Jansen, van Origine wijnen (september 2023): Weingut Gies-Düppel "Wijnen met een kristalline focus en precisie vinden we bij Weingut Gies-Düppel in Birkweiler. Tanja en Volker Gies zijn ware Riesling puristen. Ze maken (been)droge wijnen met beheerst alcohol en prachtige terroir-expressie. Hoewel ze een breed assortiment voeren met wijnen van verschillende druivenrassen, is de liefde voor riesling tastbaar. Weissburgunder en grauburgunder rijpen eerder dan riesling en bieden dus meer zekerheid. Toch weigert Gies-Düppel riesling los te laten. Tanja Gies: ‘Riesling zit in ons hart. Riesling is ons serieuze speelgoed.’ "
Wij zijn het roerend met hem eens en Gies-Düppel is een wijnmaker waar wij erg blij van worden en al vele jaren een vaste waarde in ons assortiment. Speciale aandacht vragen wij voor de wijnen op literfles. De zogenaamde “brot-und-butter weinen”. De wijnen waar een Duitse wijnboer het meest van verkoopt en hij zijn brood en boter van betaalt. Het zijn de visitekaartjes van de wijnboer. Ongecompliceerd lekker! En absoluut hoog van kwaliteit, de wijnboer kan het zich immers niet permitteren om zijn basis wijn ‘onder de maat’ aan te bieden. Wijn om dagelijks te drinken én te delen met je vrienden. Ideaal als huiswijn voor dagelijks gebruik.
Volker Gies was één van de talenten uit de Pfalz en mede oprichter van de "Südpfalz Connexion". In de Gault Millau 2007 behoorde Gies-Düppel al tot de “Aufsteiger des Jahres”. Inmiddels heeft hij drie druiventrosjes (soort sterren) achter zijn naam. Ook in de Eichelmann is hij goed voor **** (4 sterren). In 1999/2000 (na zijn opleiding als Weinbautechniker in Bad Kreuznach) heeft Volker de leiding op het familiebedrijf overgenomen van zijn vader. En samen met zijn vrouw Tanja werkt hij zeer gedreven aan de verdere uitbouw van de kwaliteit. Zijn grote liefde gaat uit naar Riesling (38% van de aanplant), maar Volker is ook zeer bedreven in het maken van mooie Burgunders, zoals Spätburgunder, Weisserburgunder en Grauerburgunder. Zijn collectie is omvangrijk.
Volker maakt zuivere, elegante wijnen met prachtig fruit en een mineraal karakter. De wijnen hebben een uitgesproken droog profiel, terwijl de (altijd) aanwezige zuren voor een mooie structuur zorgen. Op het Weingut werkt men niet gecertificeerd biologisch, maar Volker gaat wel heel zorgvuldig te werk in zijn wijngaarden. Zo gebruikt hij geen insecticiden en geen kunstmest. Hij is zuinig op zijn 'terroir'. De gisting verloopt (zoals bij velen) met geselecteerde gistcellen. Spontane vergisting past Volker alleen toe wanneer hij er zeker van is dat de wijn dat 'aankan'. Toch is bij hem duidelijk terroir te onderscheiden. De bekende Duitse wijnschrijver Stuart Pigot is daar helder in: 'terroir ohne sponti'. Volker bewijst dat je ook met behulp van moderne wijnbouwtechniek duidelijk terroir kunt laten spreken. Zijn wijnen kunnen ook zeer goed rijpen.
Volker kan zeer boeiend vertellen over zijn terroir in Birkweiler, gekenmerkt door Buntsandstein, Muschelkalk en Rotliegendes. In de nieuwe Vinothek wordt de muur opgesierd door een paar uitsneden van deze drie bodemsoorten. Mandelberg en Kastaniënbusch zijn de bekendste wijngaarden. Daar worden ook de mooiste wijnen gemaakt, met een groot bewaarpotentieel.