Al sinds 1988 zet Theo Haart zich ‘met hart en ziel’ in voor de ware aard van de wijnberg “Piesporter Goldtröpfchen”, voor de kenners één van de allerbeste wijngaarden en terroirs van de Moezel en herkenbaar aan zijn uitbundige ‘fruchtige” aroma’s van cassis, perzik en tropisch fruit. Zijn familie is hier al sinds 1337 actief! Met veel vakmanschap maakt de sympathieke familie wijnen met een zeer hoog internationaal aanzien. Er wordt geëxporteerd naar meer dan 25 landen, met Japan en U.S.A. als belangrijke markten.
Inmiddels is vader Theo naar de achtergrond ‘verdwenen’ en is het Johannes die de wijnen maakt en het roer heeft overgenomen en dat is heel goed te merken. In het zoete bereik heeft hij de stijl van zijn vader in takt gelaten, maar in het droge bereik heeft Johannes een duidelijke visie. Zijn wijnen zijn ‘strak droog’, met restsuikers van rond de 1,5 gram, zeer ‘puristisch’, fris, zodat de mineraliteit heel duidelijk naar voren komt. Zijn broer Marcus doet al het bureauwerk en samen vormen ze een professioneel en hecht team.
Bij Haart wordt uitsluitend gewerkt met Riesling, de opbrengsten zijn laag (maximaal 50 hectoliter per hectare), en er wordt met de hand geoogst en geselecteerd. De vergisting vindt altijd spontaan plaats. Na een lange en koele gisting wordt de wijn slecht één keer gefiltreerd en pas na 8 maanden rijping gebotteld. Er wordt zo min mogelijk ingegrepen in het natuurlijke proces.
Haart is buiten Duitsland (o.a. USA) vooral beroemd om zijn edel zoete wijnen, maar ook de droge wijnen zijn van uitzonderlijke klasse en bezitten een uitgesproken zuiverheid en mineraliteit en zijn duidelijk ‘terroir’ getypeerd. Het unieke ‘terroir’ van de familie Haart wordt gedomineerd door Grauschieffer (leisteen), maar we vinden in de wijnbergen ook een gedeelte Rotschiefer (in Grafenberg), welke nog aromatischer wijnen voortbrengt. Zijn wijnen zijn niet gemakkelijk, vanwege de hoge zuurgraad en de lage restsuikers, maar vinden veel erkenning bij de internationale TOP-gastronomie. Bewaarwijnen van een groot terroir.