"Zolang er Bourgogne is, is er hoop". Dit heb ik niet van mezelf, maar van een goede wijnvriend. Het is één van zijn fraaie uitspraken en ik moet hem helemaal gelijk geven. Bourgogne doet leven, Bourgogne geeft hoop, maar dan moet het wel een 'echte' zijn. Het liefst zo’n lichte, ragfijne, elegante, tongstrelende Pinot Noir, met een beetje 'bite' van de tannine en verfrissende zuren. Geen dikke paarse wijn (in het verleden in de Bourgogne vaak gemaakt met behulp van extra veel pigéage om consumenten te bedienen met wat dikkere rode wijnen), maar eentje die op traditionele en natuurlijke wijze is gemaakt, het liefst met een beetje 'bunch fermentation', met de eigen gisten. Eentje die nog dat kenmerkende mooie rode fruit heeft. Die zijn tegenwoordig steeds moeilijker te vinden, nu we - ook in de Bourgogne - steeds meer te maken hebben met warme zomers. De wijnen krijgen hierdoor - van nature - steeds meer extractie.
Gelukkig weet Claire Naudin (echtgenoot van Jean Yves Bizot, van het gelijknamige 'cult-domein' in Vosne-Romanée) goed om te gaan met de nieuwe klimatologische omstandigheden en hebben haar wijnen nog steeds de kenmerkende 'frisheid' en het mooie pinot fruit. Sinds 1994 maakt zij de wijnen op het oude familie domein Naudin-Ferrand en dat doet ze met veel verve. Ze werkt volgens de 'lutte raisonnée’ methode. Letterlijk vertaald: rationeel gevecht. Voor de wijnbouw betekent dit dat zij verstandig te werk gaat, zoveel mogelijk biologisch, maar als het noodzakelijk is ook chemisch middelen gebruikt. De opbrengsten worden laag gehouden en in de kelder worden er minimale hoeveelheden SO2 (sulfiet) gebruikt.
Het domein is ongeveer 22 hectare groot en heeft enkele top wijngaarden in Aloxe, Ladoix, Echezeaux en Nuit St. Georges. Maar het overgrote deel van de wijngaarden (80%) liggen in de regionale appellations van de “Hautes-Côtes”. Jaarlijks worden 130.000 - 150.000 flessen geproduceerd. Er is een enorme vraag naar haar wijnen. Ze worden verkocht over de hele wereld, staan op wijnkaarten van prestigieuze restaurants en zijn elk jaar direct uitverkocht. Zij maakt twee lijnen, een meer traditionele lijn, waarbij ze de druiven machinaal oogst, maar minimaal sulfiet gebruikt in het proces. En een ‘natuurwijn’ lijn, waarvoor ze alleen de beste druiven gebruikt die allemaal met de hand geoogst worden en waarbij - indien dat kan - geen of minimaal sulfiet gebruikt wordt bij de botteling. Deze hebben wij niet in de collectie. Onze allocatie verkopen wij altijd direct door naar een bevriende importeur.
Zie hier voor de wijngaarden van Claire: Carte des Vignes