Om jullie mee iets te vertellen over dit domein neem ik jullie mee, terug in de tijd. Het zal ergens rond 2006-2007 geweest zijn.
Philippe is 'van huis uit' geen wijnmaker, maar sommelier. Philippe is een interessante ‘kerel’: een wijnkenner, een echte ondernemer en bovenal een levensgenieter. Hij heeft een duidelijke visie op ‘wijn’ en het in de markt zetten van zijn producten. Hij wil karaktervolle, maar zeer toegankelijke wijnen maken, met een uitmuntende verhouding prijs-kwaliteit. Hij houdt van ‘samenwerken’ en 'pionieren'. Als ik hem voor het eerst op zijn domein ontmoet (februari 2006, na een bezoek aan de ‘Vinisud’ in Montpelier) is het zondag, rustdag. Een heerlijke middagzon in februari, strak blauwe lucht en aangenaam weer. We hebben net lekker geluncht. Philippe is bezig hout te verbranden en rookt een dikke Cubaanse Havanna. ‘Of ik er ook één wil opsteken’: vraagt hij. Dat sla ik niet af. Wijnproeven met een Havanna in de mond heb ik nog nooit gedaan, maar ‘ala’ het is zondag.
In 1986 is Philippe uitgeroepen tot de beste sommelier van Frankrijk (‘Meilleur Sommelier de France’). Een titel voor het leven. Hij heeft, als sommelier, in de Elzas gewerkt bij o.a. Auberge de l'Ill, de herberg van de familie Haeberlin, in Illhausern (destijds 3 Michelin sterren). Daarna heeft hij gewerkt voor een groot Champagne merk, o.a. in New York. Dat hij een meester is in het ‘wijnproeven’ mag dus duidelijk zijn. Naar mijn mening is hij ook een ‘meester’ in het ‘wijnmaken’.
Philippe komt oorspronkelijk uit de Elzas (op de foto zit hij ook in de wijngaarden van de Elzas) en heeft zich in 2002 in Durfort gevestigd, in een oude ‘mas’ uit de 17e eeuw, samen met zijn vrouw Pascale en zijn kinderen. Zij runnen ook een ‘chambre d’hôte’ (bed and breakfast). Philippe eerbiedigt het milieu in de wijngaard. Hij houdt van ‘puur’. Hij wil de druiven ‘puur natuur’ zien rijpen, handmatig plukken en in pure wijn omzetten. Hij wil wijnen met karakter maken. Machtig, maar ook sierlijk.
Zijn cuvees Orénia maakt Philippe in samenwerking met de plaatselijke coöperatie van Durfort. Philippe pacht de beste wijngaarden. Contractueel heeft hij vastgelegd onder welke condities er gewerkt moet worden, welke opbrengsten hij wil realiseren en wanneer er geoogst wordt. Helaas is de coöperatie nog niet bereid om de wijngaarden volledig biologisch te bewerken. Dat komt misschien nog. Philippe maakt alle Orénia in de kelder van de coöperatie. Hij maakt gebruik van de daar aanwezige apparatuur en ruimtes, maar Philippe maakt de wijn: zijn wijn! Proef de wijnen van deze “Meilleur Sommelier de France”.