Volker Raumland is een begrip in de internationale wereld van de mousserende wijnen. Het Sekthuis Raumland wint 'jaar in jaar uit' haast elke mogelijke prijs en wordt regelmatig, op blind proeverijen, verkozen boven kostbare Champagnes. Daarnaast is Raumland het enige Sekthuis binnen de VDP. De constante vergelijking van zijn mousserende wijnen met die uit de Champagne is wat vermoeiend, maar tegelijkertijd is Volker er trots op dat zijn wijnen het, op concoursen, mogen opnemen tegen de Champagne-adel. Volker: “Hoewel de Fransen bekend staan om hun nationale trots, wordt er zelfs in Parijs Raumland gedronken. En als ik mijn plaatselijke handelaar mag geloven, worden mijn sekten zelfs bediend in het Élysée-paleis.”
Volker Raumland begon zijn avontuur toen hij tijdens zijn studie oenologie in Geisenheim deelnam aan een wedstrijd voor mousserende wijnen. Hij pakte een fles Müller-Thurgau uit de kelder van zijn vader (wijnmaker in de Pfalz) en maakte er Sekt van. De winnaar werd onthuld tijdens de blinde proeverij, het was zijn Müller-Thurgau Sekt uit Bockenheim. Dit was het moment waarop Volker besloot om als wijnmaker al zijn ‘zinnen’ te zetten op het maken van Sekt.
In 1986 kocht Volker een vrachtwagen waarmee hij bij wijnboeren op locatie mousserende wijnen kon maken. Hij plaatste een advertentie in de krant waarbij hij zijn diensten aanbood. Het werd direct een succes en hij ging, als een soort messenslijper, van deur tot deur bij wijnboeren in Duitsland, Oostenrijk en later zelfs Frankrijk. Dit deed Volker totdat hij in 1990 het perfecte wijnhuis vond voor zijn eigen project. De vier hectare aan wijngaarden werden opnieuw beplant, en alles werd ingericht om zo mooi mogelijke mousserende wijnen te maken. Tegenwoordig werkt Raumland met bijna tien hectare, deze zijn beplant met 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir en 20% Meurnier, Riesling en Pinot Blanc.
Nog steeds helpt Volker andere wijnboeren bij het maken van hun mousserende wijnen. Naast de 800.000 eigen flessen die rijpen in de kelders van Raumland liggen er nog eens 300.000 van andere boeren, waaronder die van ‘onze’ Rainer Schaitmann. De boeren vermelden dan vaak trots op het etiket: “mousserend door Volker Raumland“.
De kracht van Raumland zit hem in de compromisloze aanpak: alleen maar handwerk, strenge selectie bij het plukken, lange vergisting en een uitzonderlijke lange rijping op de ‘lie’ (de uitgewerkte gisten) van drie tot wel tien jaar. Alleen de eerste 50% van de persing wordt gebruikt, de zogeheten ‘Tête du Cuvée’. Dit deel heeft een hoger zuurtegraad en het grootste rijpingspotentieel. Het overige deel van de persing, de ‘taille’, komt niet in de cuvée’s van Raumand en wordt verkocht. De dosering ligt tussen de nul en zes gram per liter. Volker: “Hoe langer de Sekt op de gist ligt, hoe rijper, en hoe minder zoet er nodig is om in balans te komen.
Vinum: „Deutsche Spitze“ 4,5/5 Sternen
„ Großmeister der Sekte bleibt Volker Raumland aus Flörsheim-Dalsheim (Rheinhessen). Mit dem 2008er Blanc de Noirs Grande Réserve Brut beweist er einmal mehr seine außergewöhnliche Klasse. Ein Hauch von feinen Küchenkräutern, große Präzision, strahlend, mit schwebendem Abgang, lautet die Verkostungsnotiz.“
Gault & Millau: „Weltklasse“ 5/5 Trauben
„Der renommierte Sektmacher aus Flörsheim-Dalsheim ist der Grandseigneur des prickelnden und schäumenden Weines in Deutschland […] Mit den Töchtern Marie-Luise und Katharina ist dazu die nächste Generation in den Betrieb eingestiegen und wird wie ihr Vater dafür sorgen, dass die deutsche Sektkultur ihre nationale und internationale Reputation weiter ausbaut.“
Eichelmann: „Weltklasse Weingut“ 5/5 Sternen
„Volker Raumlands Sekte werden Spitzenchampagner immer ähnlicher, ohne dass sie versuchen, diese zu kopieren, nein, sie sind eigenständig – und sie brauchen Zeit, profitieren vom langen Hefelager.“
Falstaff: „Kontinuierliche Spitzenleistung“ 4/5 Sternen
„Nach mehr als 30 Jahren Aufbauarbeit geben Heide-Rose und Volker Raumland jetzt nach und nach ihren Töchtern Marie-Luise und Katharina mehr Raum, um sich im inzwischen mit dem VDPMitgliedschaft geadelten Sekthaus zu entfalten“
Feinschmekker:„Einer der besten Weinproduzenten“ 4,5/5 Rauten
„Volker Raumland ist und bleibt der Pionier für deutschen Sekt auf Topniveau. Die Weine haben durch die Bank eine feine und cremige Perlage, Tiefe und Komplexität: Das ist eine Liga für sich, die pure Lebensfreude verspricht. Bereits die Basis zeigt Vielschichtigkeit und Zugänglichkeit, hier verbindet sich Anspruch mit Spaß".