De familie Berthier bezit wijngaarden in de Coteaux-du-Giennois (Domaine de Montbenoît van 10,5 ha en Domaine de l’Oselier), maar ook in Sancerre (Domaine des Clairneaux in Saint-Gemme, helemaal in het noorden van de herkomstbenaming). Verder maken ze ook een Pouilly-Fumé en zelfs een Champagne. We hebben hier met een veelzijdige en zeer ondernemende wijnmaker te maken. Het bedrijf wordt vandaag gerund door de twee zonen van Jean-Marie, de oprichter. Clément, de oudste, werkt in de kelder en Florian, de jongste, in de wijngaard.
Opvallend is dat de kwaliteit van hun wijnen altijd uitstekend is, en dat van hun volledige productie. Ze werken met slechts twee druivensoorten: Pinot Noir en Sauvignon Blanc. Clément Berthier: ‘Elk jaar vallen de flagrante verschillen van elk terroir op. Om die terroirs meer in de schijnwerpers te plaatsen, besloten we om met slechts één variabele te werken: de bodem.’
AOC Coteaux-du-Giennois
De AOC Coteaux-du-Giennois bestaat sinds 1998, maar we vinden er sporen van wijnbouw terug die dateren van de 6e eeuw! Deze wijnstreek van ongeveer 200 ha ligt aan beide zijden van de Loire : van Gien in het noorden tot Briare in het zuiden, in het verlengde van de wijnregio van Pouilly. De wijngaarden liggen dus in twee departementen en twee regio’s : Loire (regio Centre-Val de Loire) en Nièvre (regio Bourgogne-Franche Comté). De appelatie telt 37 producenten, goed voor een productie van ongeveer 7700 hl. De aanplant van de druivenrassen is vrij eenvoudig : Sauvignon voor de witte wijnen, Pinot Noir en Gamay voor de rode. Er mag zowel wit, rood als rosé geproduceerd worden. Voor rood en rosé is de blend van twee druivenrassen verplicht. Zo niet dan valt de wijn in een andere herkomstbenaming: Vin de France.