Jens Windisch
In 2013 - toen we met de wijnen van de jonge Jens begonnen - schreven we: “ ‘Rheinhessen ROCKS’ en barst van jong, aanstormende talent. Jens Windisch is daar een sprekend voorbeeld van en wij zijn dan ook zeer gelukkig met deze ontdekking uit Mommenheim, het heuvelland van Rheinhessen. En geloof me, Jens laat de komende jaren nog meer van zich horen. Zijn wijnen krijgen nu al lovende recensies en gaan zeker nog meer goede pers krijgen in Duitsland en ook daarbuiten.” Dat was 8 jaar geleden.
Ik kan nu zeggen dat dat allemaal is ‘uitgekomen’. De wijnen van Jens zijn een vaste waarde in ons assortiment en vinden gretig aftrek in de horeca en bij onze particuliere klanten. De runner is zijn Windisch Weiss, een blend van de Bacchus druif, met Silvaner en Müller-Thurgau. Bacchus is een beetje ‘inferieur’, maar Jens weet daar een spannend en opwekkend glas wijn van te maken. Hiermee toont Jens aan dat ook van minder ‘edele’ druiven een verrassende wijn gemaakt kan worden, in een zeer aantrekkelijk prijssegment. Vanaf het begin is Jens overtuigd van het Biologische bewerken van zijn wijngaarden. In 2016 is hij begonnen met zijn conversie naar BIO-wijnbouw. Vanaf 2020 zijn alle wijnen officieel BIO gecertificeerd en ook Vegan.
In 1981 nam Hans Albert Windisch (de vader van Jens) het landbouwbedrijf in Mommenheim (inmiddels 14 hectare groot) over van zijn schoonvader Erwin Werther. Het typische gemengde boerenbedrijf, met landbouw, veeteelt en wijnbouw is zich in de loop der jaren steeds meer gaan richten op wijn. Bijna 90% van de aanplant is wit, met Silvaner in de hoofdrol. Het deel aan rode druiven beslaat slechts 10% (Spätburgunder en Portugieser). Vader Hans Albert verkocht zijn wijn aan handelaren en bottelde niet zelf.
In 2012 is het roer overgenomen door zoon Jens. Jens heeft wijnbouw gestudeerd in Geisenheim en is in 2006 al stages gaan gelopen in Nieuw-Zeeland (Johner Estate) en later in Duitsland (DLR in Oppenheim, Weingut Gröhl in Weinolsheim, Weingut Wagner Stempel in Siefersheim). Zijn ambities waren duidelijk: het ‘achterland’ van Rheinhessen (Kalk-, Ton- und Lehm-Löss-Böden) verder op de kaart zetten met de regionale druiven Silvaner, Riesling en Weisserburgunder. Deze soorten laat hij al tot zijn volle recht komen in de Gutsweinen en verder preciseert hij ze in de Ortsweinen (onder de naam 8grad14minuten).
Mommenheim heeft niet het allerbeste terorir van Rheinhessen, laat staan van Duitsland. Om spannende wijnen te maken moet een wijnmaker dus veel effort steken in het proces. Het verhaal over de kwaliteit van Windisch is dan ook hier: oude stokken koesteren, veel tijd in de wijngaard doorbrengen (snoeien, lage rendementen), zo min mogelijk ‘chemie’ gebruiken, zo zuiver mogelijk fruit verwerken, daar waar mogelijke spontane vergisting toepassen, vinificatie in RVS en opvoeding in ‘Grosses Holzfässer’. Zo alleen kan Jens spannende, drinkbare en zuiver wijnen maken, vol van ‘eerlijk’ fruit.
Zijn wijnen zijn precies, fris en mineraal (strak) en hebben tijd nodig om te rijpen. De wijnen zijn ook zeer betaalbaar. Je krijgt “heel veel wijn voor je geld”.
ook in de pers krijgt Jens goede commentaren:
GAULT&MILLAU WEINGUIDE 2020
2 Trauben – „Insgesamt ein spannendes Portfolio, mit deutlicher Handschrift und Potential“
EICHELMANN 2020
2,5 Sterne „Jens Windisch zeigt eine klare Handschrift: im Aufwind“
FALSTAFF WEINGUIDE 2020
„…die Weine, die er keltert haben es in sich. Sie sind wie der Winzer: natürlich, energievoll und charakterstark.“
Zie hier een reportage gemaakt door Hugo Geijtenbeek.